Lastige dingen bespreekbaar maken zonder te oordelen of elkaar iets te verwijten

Ja, dat klinkt mooi! Dat zou iedereen wel willen. Maar als de spanning toeneemt lukt het ons vaak niet om, zonder elkaar iets te verwijten of een oordeel te hebben over iets, het gesprek tot een goed einde te brengen. Resultaat, boze gezichten en je houdt er een naar gevoel van over.

 

Nu ben ik begin dit jaar, via mijn collega, in aanraking gekomen met Geweldloze Communicatie van Dr. Marshall Rosenberg, de grondlegger van dit gedachtengoed. Een manier van communiceren waarbij bewustwording, eerlijkheid en empathie helpen de verbinding te houden in de gesprekken, ook al zijn dit ‘lastige’ gesprekken.

Hoe doe je dat dan? Hieronder leg ik je de processtappen uit.

  1. Begin met een waarneming zonder oordeel, interpretatie en/of verwijt. Dus blijf bij de feiten.
  2. Geef als reactie daarop, uiting aan je gevoelens, zonder iemand anders daar verantwoordelijk voor te maken.
  3. Wees vervolgens duidelijk in je behoeften.
  4. Doe als laatste , op basis van deze behoeften, met respect voor de ander, een verzoek. En,…een verzoek is geen eis.

Met het toepassen van deze stappen zul je merken dat de gesprekken prettiger gaan verlopen en er meer bereidheid tot samenwerking gaat ontstaat. Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen, dus voel je vrij om je reactie hier achter te laten.

Wil je meer weten over Geweldloze communicatie, neem dan contact met me op.

Of wil je bekwamer worden in deze wijze van communiceren en ervaren wat dit voor je kan opleveren? Meld je dan aan voor de introductieworkshop Verbindende Communicatie, die ik in samenwerking met Phoocus, geef op 15 november 2018.